luni, 31 mai 2010

Mircea Platon: „Guvern de profesionişti”



(Fragmente din editorialul de ieri din Ziua Veche. Textul integral se găseşte la adresa: http://www.ziuaveche.ro/editorial/3828-guvern-de-profesionisti).

“[…] Profesionistul are onoarea muncii lui, pe care o face nu (doar) pentru ca ii aduce profit, ci pentru ca asta ii e vocatia. Ca atare, logica reciclarii profesionale si ideologice perpetue ii e straina. Iar sistemul politico-economic global actual se bazeaza tocmai pe oameni si pe capitaluri alunecoase. Profesionistilor, logica acestui capitalism retardat le opune reprofesionistii: oamenii preocupati cu perpetua reinventie de sine si cu reeducarea sau recalificarea altora.
Ne trebui deci un guvern de profesionisti? Da, ne trebuie. Dar sa nu uitam ca profesionistul isi asuma responsabilitatea pentru ceea ce are de dus la bun sfarsit. Si ca standardele care il legitimeaza pe profesionist fac imposibila orice facila «uniune nationala» sub semnul lui «pupat toti Piata Independentii». Profesionistul stie ca stabilitatea e o consecinta, oblica, a libertatii.  A libertatii si a bucuriei de a face un lucru bun si frumos. Din pacate, logica de cadre a Romaniei comuniste si eurosocialiste a facut ca fiecare om frumos sa fie parazitat de urati, fiecare idee generoasa sa fie manjita de carieristi, fiecarui puric, care sare in inaltul cerului desi e potcovit cu necazurile nationale, sa-i corespunda cate doi paduchi.”