joi, 16 octombrie 2014

„Starea naţiei”, de la pământ la cer




Pe postul TVR1 poate fi urmărită o emisiune surprinzătoare, numită „Starea naţiei” (http://www.tvr.ro/dragos-patraru-ne-tine-la-curent-cu-starea-natiei-la-tvr-1_9170.html#view). Este surprinzătoare prin curajul cu care realizatorul ei, domnul Dragoş Pătraru, ne comunică lucrurile pe care le ştim sau ar trebui să le ştim. De pildă, în emisiunea de aseară, e de apreciat că, în ciuda rezultatelor pozitive înregistrate de naţionala României de fotbal, fapt care îi face pe majoritatea comentatorilor să-l laude pe selecţioner, dl Pătraru îl consideră pe Piţurcă responsabil pentru distrugerea echipei naţionale. Sunt de aceeaşi părere.
Dar, mai ales, emisiunea este surprinzătoare pentru starea sănătăţii naţiei, mai bună decât te-ai putea aştepta. E drept că la prima vedere, naţia nu pare să fie într-o formă prea bună. De pildă, românii nu ştiu exact în ce ţară locuiesc, mai precis, cum se numeşte ţara în care trăiesc (http://www.youtube.com/watch?v=awwPcxmrxzU). Dar cum să ştie, când de ceva timp li se spune că trăiesc în „Grădina carpatină”? Sau că, de fapt, nu se trag din daci şi romani, ci din cumani (http://tudorvisanmiu.wordpress.com/2013/12/06/editura-cumanitas-intre-matei-cazacu-si-neagu-djuvara/). Dacă Răzvan Anghelescu, realizatorului reportajului „Vax Populi” din cadrul emisiunii, ar intervieva lumea „bună”, nu doar pe amărâţii din Prahova, de-abia atunci răspunsurile ar fi devastatoare.
 În schimb, neştiinţa românilor simpli, justificată prin ştiinţa de carte a creatorilor de branduri, este răscumpărată de o altfel de ştiinţă. De pildă, în cadrul emisiunii de aseară, aproape toţi cei întrebaţi „Ce este cerul?” au răspuns, fără ezitare: „Dumnezeu!” Unii au întărit: „Dacă nu ar fi cerul, nu ar fi nici pământul”.
Poate că şi despre Thales din Milet spuneau unii că era prost de dădea în gropi. Pentru că ştia numele cerului, dar nu ştia pe ce lume trăia. Cum, să nu vezi pământul din cauza cerului, să cazi într-o groapă pentru că priveşti cerul? Dar e mai bine aşa, decât să cazi într-o gaură neagră pentru că ai refuzat să-l vezi.