miercuri, 8 iulie 2015

Curtezana, Amiralii, Bocitoarele şi Vulturul

You know how I came to Crete? With the British fleet. Yes, monsieur. I was in love with the admiral... and where he go, I go. It was here that I met the other three.” “What other three?” “Admirals, of course. The French, the Italian and the Russian. How lovely they was, my four admirals...”

Doru Buşcu compară inspirat rezultatul referendumului din Grecia şi celebrarea care a urmat cu dansul cu care se încheie Zorba Grecul (http://www.catavencii.ro/editorial/grecii-nostri/). Numai că filmul oferă şi alte scene simbolice, mai puţin festive, dar care s-ar putea regăsi în situaţia din prezent a grecilor cu tot atâta îndreptăţire: amiralii lui Madame Hortense, care o şterg, abandonând-o după ce au îmbăiat-o în şampanie, bocitoarele care aşteaptă nerăbdătoare moartea Madamei pentru a-i şterpeli şi ultimele semne de nobleţe şi eleganţă, ura bărbaţilor din sat pentru văduvă (pentru că nu o pot avea), sau returnarea umbrelei lui Basil.
Dar dacă ar fi să ilustrez situaţia politică şi economică actuală a grecilor (vezi un comentariu lămuritor aici https://alexandruracu.wordpress.com/2015/07/04/batalia-din-grecia-context-mize-implicatii/ şi aici https://alexandruracu.wordpress.com/2015/07/05/grecia-spune-nuoxi/), aş alege piesa „My Thunderbird” a lui John Hiatt. Pentru că este uşor să-i acuzi pe greci de iresponsabilitate câtă vreme nu te-ai urcat într-un Ford Thunderbird, adică într-o maşinărie, un mecanism făcut anume pentru a-ţi afecta percepţia realităţii. Nu cred că există vreun politician care înainte de a candida nu a făcut mai întâi o tură în Thunderbird. Pe care îl va promite apoi întregii populaţii, singurul program electoral existent astăzi în lume. Ce-i deosebeşte pe politicieni sunt „opţiunile”, modul de „personalizare” a maşinii: culoarea, numărul de uşi, etc.
Dar Thunderbird este şi o pasăre din mitologia nativilor nord-americani, un vultur uriaş căruia i se atribuia puterea de a produce tunete, fulgere şi ploaie. Este un mit, obiectul unei credinţe străine pentru orice non-nativ. De aceea nu poate aduce ploaie, belşug şi viaţă în locuri străine. Nu poate spune nici măcar „Cannavaro!”, precum papagalul Madamei. Grecii au aflat asta în cel de-al unsprezecelea ceas. Sper că noi o vom descoperi mai devreme.

“[...] My daddy was a salesman
My brother was too
I would sell anything
Just to try to stay with you


But not my Thunderbird
No not my Thunderbird
 

Willy Loman's saying something
I can't hear a word
I'm going too fast in my Thunderbird


They make 'em that way
Yeah they make 'em that way
Well they make 'em that way
Yeah they make 'em that way
Well they make 'em that way”