miercuri, 24 februarie 2016

Cartoful de Alaska



Pînă acum am găsit la supermarket legume, cartofi în special, din Austria, Belgia, Olanda și Germania. Cum ar veni, sîntem pregătiți pentru legumele din Suedia, Finlanda, Danemarca și Norvegia. Într-un an, cel mult doi vom importa în sfîrșit cartofi din Alaska și varză din Somalia.
Cartofii din Alaska au un avantaj nu doar față de varza somaleză, a cărei compoziție indică o foarte mare cantitate de cuarț, ci și față de celelalte soiuri de cartofi: se fac mult mai rapid. Ce-i drept, acești cartofi vor fi modelați, nu cultivați. Dar, în fond, ce este activitatea de cultivare dacă nu o modelare, ne va explica elita cu promptitudine. N-aș întrebuința nici termenul „coacere”, impropriu și chiar riscant cînd vorbim despre o materie atît de instabilă ca zăpada. Este suficient dacă voi spune că acești cartofi seamănă într-o măsură mai mare cu niște bulgări de zăpadă decît cartofii pe care-i știm. Sunt mai rotunzi, mai albi și mai reci. Și da, se topesc imediat dacă nu sunt păstrați în congelator, spre deosebire de cartofii comuni, care pot fi păstrați peste iarnă în balcon și nu încep să curgă pînă hăt încolo, spre sfîrșitul lunii mai.
Cartoful de Alaska promite o serie de avantaje suplimentare. Trecînd peste cel mai important, și anume că nu va exista nici un alt soi de cartof cu excepția lui, cartoful de Alaska va reprezenta cu siguranță o bucurie pentru copiii din România, care vor renunța la plajă în ziua de Crăciun pentru a se bucura nu atît de o masă îmbelșugată, cît de miraculoșii bulgări de ză..., cît de minunații cartofi, vreau să spun. Cartoful de Alaska va reprezenta o compensație și pentru numeroșii părinți care au înghițit gălușca locurilor de muncă create de corporații în România, pentru România. Mai ales că noul cartof va fi modelat direct la locul de desfacere. Pe lînga asta, vedetele vor avea în sfîrșit ocazia alcătuirii unei diete perfecte, care le va aduce cu siguranță greutatea visată. Gospodinele vor primi noua provocare cu neîncrederea, dar și cu disperarea țărăncilor din nuvela lui Vasile Voiculescu, „Ciorba de bolovan”. Elita va lăuda puritatea conținutului. Iar noi ne vom gîndi la ce mai urmează.
Nu cred că va mai urma ceva. Chiar și cartofii de Alaska se vor sfîrși destul de repede. Apocalipsa se va produce în timp ce ne vom chinui să ne convingem că legumele din plastic sînt identic naturale, oamenii de plastic de treabă iar cuvintele de plastic mai expresive decît un răsărit.