duminică, 29 mai 2016

Coada Șarpelui



"A­ces­­ta e un semn mare, că s-a luat pacea de pe pământ. Căci s-a zdrobit capul şarpelui, dar veninul lui a ră­mas şi s-a răspândit în toată lumea prin coada lui...”

„Una dintre întrebările pe care toată lumea dorește să le pună este dacă Hexi Pharma a fost sau mai este o firmă a Serviciului Român de Informații.”

„Cine, mai bine zis, are puterea să asigure imunitate unor sisteme de stors bani din activități criminale?”

„spre mijlocul anilor ’90. [...] se fura ca în savana mezozoică: raptorii doborau întreprinderea în plină zi și, după ce-i deschideau burta, chemau și haita de la Guvern să-și afunde botul în măruntaie. În aer, ca niște pterodactili miopi, pluteau organele statului cu aripile desfăcute, aruncînd o umbră sigură asupra crimei.
[...] Între 26 decembrie 1989 și noiembrie 2000, s-a furat cu patimă și abjecție. Atunci cînd nu participau direct la spargere, instituțiile statului țineau de șase.”

„În 2011, când generalul Dan a trecut în neființă, nepotul îndelung oblăduit era deja general de brigadă, doctor în științe militare și unul dintre cei mai puternici oameni din România. La dispariția sa, fostul șef al doi și-un sfert a lăsat un nepot pe deplin realizat, așadar, și un fiu în plină ascensiune.
Căci fiul generalului Gheorghe Dan este nimeni altul decât Rareș Dan, avocatul care a reușit să obțină pentru clienții săi implicați în dosarul Microsoft (Claudiu Florică și Dinu Pescariu) nu doar neinculparea, ci și păstrarea tuturor banilor obținuți din această afacere. Mai mult, singurul condamnat doar cu suspendare în primă instanță în cazul Microsoft a fost Dumitru “Niro” Nicolae, cel la a cărui firmă (SC NIRO ’95 IMPEX SA), generalul Gheorghe Dan a fost director general între 2005 și 2011.”