luni, 20 februarie 2017

Anul omagial al salvării cu orice preț


Multă vreme am crezut că prin expresia „salvarea Bisericii” se înțelege salvarea ei în fața ateismului comunist. De aceea, declararea anului 2017 drept „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” (http://basilica.ro/proclamarea-oficiala-a-anului-omagial-si-comemorativ-2017-in-patriarhia-romana/) m-a nedumerit inițial. Între timp însă, am înțeles: ceea ce Patriarhia pare să înțeleagă prin „apărarea Ortodoxiei” se referă de fapt la apărarea Ortodoxiei de Hristos. Nu că ar fi fost prea amenințată, dar, vorba aia, nu se știe niciodată. Fotografia de grup cu ochelari de soare ne ajută să înțelegem că lumina dăunează grav sănătății. Lumina e periculoasă.
Dacă mai sunt încă oameni neconvinși de faptul că, într-adevăr, Biserica a rezistat, îi asigur că se înșală. Este adevărat, Biserica a rezistat: i-a rezistat lui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, pe care l-a caterisit. I-a rezistat preotului Gheorghe Coman, tatăl Anei Blandiana, pe care nu l-a primit ca preot la întoarcerea din închisorile comuniste unde fusese închis pentru că a continuat să țină orele de religie în mod clandestin, după ce acestea fuseseră interzise de comuniști (o puteți asculta în zilele următoare pe Ana Blandiana vorbind despre sine și despre noi la Radio România Cultural, http://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-vorba-de-cultura-invitata-scriitoarea-ana-blandiana/). I-a rezistat lui Hristos, făcîndu-se frate cu dracul pe puntea despre care acum încearcă să ne convingă că a fost o cruce.
Ortodoxia se laudă cu succesiunea ei apostolică neîntreruptă. Dar aceasta nu este decît o altă dovadă de smerenie. În realitate, succesiunea actualei ierarhii ortodoxe este chiar mai veche, putînd fi identificată în arhiereii Anna și Caiafa al căror principiu, „e mai bine să moară un singur om decît tot poporul”, a salvat și BOR la nivelul istoriei. Bear Grylls poate învăța tehnici de supraviețuire de la ierarhii BOR. Dar dacă vrem să aflăm ceva despre mîntuire însă, trebuie să ne gîndim la oamenii de care BOR s-a apărat, cărora le-a rezistat cu orice preț: oameni precum Calciu-Dumitreasa, precum Gheorghe Coman sau Dumitru Stăniloae.