vineri, 7 aprilie 2017

Cînd devine copilul o ființă umană?


Falsa problema legată de momentul în care embrionul începe să fie o ființă umană este legată și de reala problemă legată de momentul în care femeia devine mamă. Dar pentru a deveni mamă, femeia trebuie mai întîi să devină o ființă umană. Nu cred că acest aspect va fi discutat în următorul dosar dedicat de publicația Dilema veche avortului. Probabil că acesta reprezintă o dilemă incomodă în performance-ul instalației dlui Andrei Pleșu. Pînă atunci, vă ofer observația Adelei Greceanu din emisiunea „Dilema veche la timpul prezent”, difuzată ieri după-amiază de Radio România Cultural, dedicată temei „Mama mea”:

„Aș vrea, pe finalul discuției noastre, să ne amintim de un moment din istoria noastră recentă: decretul lui Ceaușescu din ’66 care interzicea avortul la cerere și care a dus în primii ani la creșterea natalității, dar apoi la creșterea mortalității în rîndul femeilor care făceau avorturi ilegale. După ’89 s-a schimbat legea, n-a mai fost interzis avortul, dar s-a schimbat ceva și în mentalitatea societății cu privire la dreptul femeii asupra propriului corp?” (http://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-dilema-veche-la-timpul-prezent-invitati-jurnalista-si-scriitoarea-ana-maria-sandu-psihoterapeuta-iulia-stoian-si-artistul-ion-barbu/)

Eu cred că s-a schimbat ceva și în mentalitatea femeii asupra propriului corp. Lucru care nu ar fi fost posibil dacă dl Pleșu nu ar fi fost creștin ortodox.