joi, 27 iulie 2017

Care Hristos?



Într-una din numeroasele sale conferințe (transformată ulterior în carte http://www.librariasophia.ro/carti-Cine-este-Iisus-Hristos-Necula-Constantin-pr-so-12017.html), Părintele Constantin Necula îl confirmă teologic pe Mihail Neamțu:
Întrebare: „Puteți să ne spuneți cîteva cuvinte despre Mihail Neamțu?”
Răspuns: „Despre prieteni numai de bine. […] Din punct de vedere teologic, toată admirația mea. Din punct de vedere politic, om muri și om vedea. (http://ortodox.md/pr-constantin-necula-conferinta-cu-tema-cine-este-iisus-hristos/, 01:18:00)
Faptul că într-o conferință cu tema „Cine este Iisus Hristos?” (dacă rețin corect, menționarea lui Bădiliță din răspunsul părintelui Necula a fost omisă în volum, refuzîndu-i astfel cititorului șansa de a rămîne puțin pe gînduri prin asocierea lui Neamțu cu Bădiliță) singurul apologet redutabil al BOR îl confirmă pe un teolog român a cărui preocupare constantă a fost aceea de a-l transforma pe Hristos într-un agent al Cezarului, te face să te întrebi, cu scepticismul pretențios al Dilemei vechi, „Care Hristos?”
Recent, revista Lumea Monahilor a publicat un dialog cu Mihail Neamțu și Radu Preda în legătură cu limitele și direcția angajării politice a creștinului ortodox („Care este modelul politic compatibil cu ortodoxia? – Dezbatere cu Mihai Neamţu şi Radu Preda, Lumea Monahilor nr. 121, iulie 2017, http://www.lumeacredintei.com/reviste/lumea-monahilor/lumea-monahilor-nr-121-iulie-2017/care-este-modelul-politic-compatibil-cu-ortodoxia-dezbatere-cu-mihai-neamtu-si-radu-preda/).
Sigur că ortodoxia nu este compatibilă cu sistemul comunist bazat pe „crimă, minciună și furt”. Dar, după cum bine observă Alexandru Racu (https://alexandruracu.wordpress.com/2017/07/23/ciobanul-din-pipera-si-antreprenorul-din-mahattan/), ortodoxia nu ar trebui să fie compatibilă nici cu „slugărnicia, mediocritatea și oportunismul” cu care, în urma misiunii de „evanghelizare” post-decembriste, tinde tot mai mult să se identifice.